Batterijen

Batterijen recycleren is noodzakelijk en helemaal niet moeilijk!

Recyclage die noodzakelijk is voor het milieu en onze gezondheid

Batterijen bevatten zware metalen (kwik, lithium, nikkel) die giftig zijn voor de mens en schadelijk voor het milieu. Een voorbeeld: een knoopbatterij die kwik bevat en die in de natuur wordt weggegooid, vervuilt 1 m³ grond en 1.000 m³ water gedurende ongeveer 50 jaar. Zware metalen zijn bovendien sterk kankerverwekkend of kunnen het voortplantingssysteem aantasten, neurotoxische effecten of allergieën veroorzaken.

Batterijen? Oké, maar ...

Batterijen zijn alomtegenwoordig (gsm, horloges, spellen, afstandsbediening, zaklampen, ...) en bewijzen ons goede diensten. Toch kunnen we ze maar beter met mate gebruiken!

Gebruik zo weinig mogelijk wegwerpbatterijen. Gebruik niet nodeloos apparaten op batterijen en kies voor herlaadbare batterijen of voor apparaten die u kunt opladen via een USB-poort.

Vergeet niet om gebruikte batterijen naar een BEBAT-inzamelpunt te brengen!

Een nieuw leven voor gebruikte batterijen

Bebat geeft gebruikte batterijen al sinds 20 jaar een nieuw leven door ze in te zamelen, te sorteren en te recycleren.

In het Brussels Gewest kun u uw gebruikte batterijen kwijt in ongeveer2.500 inzamelpunten: u vindt ze in winkels, scholen, bedrijven,... en bij gemeentebestuur :

  • in het gemeentehuis, Colignonplein, 2de verdieping;
  • in het TCR, Rodenbachlaan 29.

 

boîte BEBAT

Onder ‘batterijen’ wordt verstaan:

  • Alle gebruikte batterijen, inclusief knoopbatterijen;
  • Alle kleine accu’s en batterijen voor apparaten zoals gsm’s, laptops, scheerapparaten, boormachines, radio’s, fototoestellen, videocamera’s, speelgoed, afstandsbedieningen, enz.
  • Alle gebruikte zaklampen.