Er beweegt wat rond het Noordstation!

De gemeente Schaarbeek zal een procedure opstarten voor het wijzigen van het Bijzonder Bestemmingsplan (BBP*) voor de Westwijk van het Noordstation. Wat is een BBP? Waarom moet het worden aangepast? We leggen het je uit.

De perimeter van dit BBP omvat met name het Noordstation (links), het gebouw Communicatiecentrum Noord (CCN, in het midden) en het huizenblok North Galaxy (rechts).

In de wijk Noordstation krijgen momenteel heel wat overheidsinitiatieven concreet vorm (Richtplan van Aanleg Maximiliaan-Vergote, de stadsvernieuwingscontracten...) en ook particuliere initiatieven (CCN - Communicatiecentrum Noord en Noordstation, ZIN-project, Proximus-project...). Ook het openbaar vervoer zal sterk evolueren: komst van Metro 3, nieuwe tramlijnen, verplaatsing van het internationale busstation...

In het licht van deze ontwikkelingen is de bestaande stedenbouwkundige regelgeving (het huidige BBP, dat dateert van 1978) verouderd. Dit plan kwam voort een monofunctionele visie op de stad, met focus op de auto. Het biedt geen ruimte voor openbare en particuliere initiatieven die inspelen op de huidige uitdagingen van de wijk (zoals een redelijke dichtheid, een mix van grondgebruik, publieke ruimten van goede kwaliteit, enz.). Het is derhalve van essentieel belang dat dit BBP wordt gewijzigd.

Welke wijk?

Dit BBP, dat wordt beheerd door onze gemeente, betreft het gedeelte ten noorden en ten westen van het Noordstation: van het Solvayplein tot de Simon Bolivarlaan via de Vooruitgangstraat (zie kaart). Om deze wijziging van het BBP uit te voeren, werkt onze gemeente samen met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de buurgemeenten (Sint-Joost en Brussel-Stad) en het openbaar vervoer (MIVB, De Lijn, NMBS). Ook de burgers en de verenigingen zullen worden geraadpleegd, met name via een openbaar onderzoek.

Wat zijn de prioriteiten?

Het versterken van de identiteit en zichtbaarheid van het station, het verbinden van het station met de publieke ruimte, het integreren van huisvesting en openbare voorzieningen, het diversifiëren van de productieactiviteiten, het vergroenen en beter beheren van de hulpbronnen (energie, afval...), het verbeteren van de intermodaliteit, enz.

De volgende stappen?

Bij de uitvoering van dit project wordt Schaarbeek bijgestaan door de studiebureaus "1010 architecture urbanisme" en "BRAT". De studies zouden eind 2021 klaar moeten zijn. In principe wordt het gewijzigde BBP dan begin 2022 aan een openbaar onderzoek onderworpen om definitief te worden gepubliceerd begin 2023.

(*) Het BBP is een regelgevend stedenbouwkundig instrument dat wordt beheerd door de gemeenten. Het legt de regels vast van de ruimtelijke ordening voor een bepaald gebied.

Info over Territorium Noord >>>

Meer info over het BBP >>>