Louis Bertrandlaan

Sinds het begin van de twintigste eeuw is de Louis Bertrandlaan, die uitwaaiert naar het Josaphatpark, een van de mooiste Brusselse verkeeraders dankzij haar samenspel van veelzijdige gevels. Architecten als Gustave Strauven, Frans Hemelsoet en Henri Jabobs blonken er uit van vindingrijkheid.

 

1905 vormt zonder enige twijfel een scharnierdatum voor Schaarbeek. De oude kerk Sint Servaas, van gotische stijl van de XIIIde eeuw, wordt afgebroken. Deze handeling verduidelijkt de invloed van de stadswereld op de plattelandswereld. Een nieuwe ruimtelijke organisatie vervangt het netwerk aan dorpswegen. De Louis Bertrandlaan wordt geschetst.

 

ancienne église St Servais

Een ambitieus project

Gepland sinds een tiental jaren, verleidt dit ambitieuze stedenbouwkundig project de inwoners, die aan de rand van Brussel proberen te vestigen. Het goede communicatienet en de nieuwe installaties in de wijk (scholen, zwembad, park, handel) trekken de toenmalige bourgeoisie aan. De wijk van de Louis Bertrandlaan is een schilderachtig, bekend gebied door de Brusselaars, die er kwamen rondlopen om uitbundig te proeven van gueuze, lambik of faro, samen een boterham verse kaas. De artiesten bezochten eveneens dit dichtvol landschap dat hun inspireerde voor hun schilderijen.

Van de Haachtsesteenweg tot het Josafatpark

Breed en krom, begint de Louis Bertrandlaan vanaf de kerk Sint Servaas om te eindigen op de landschapshelling van het Josafatpark. Met een lengte van 250 meters en een breedte van 40 meters , verbindt zij de Haachtsesteenweg met het uitgebreide Josafatpark. Resultaat van het nadenken over de ontwikkeling van de wijk, die in 1904 startte, eindigt de afwerking van de laan na de eerste oorlog; die dan de ruggegraat van de wijk vormt, die zich van west naar oost verstedelijkt.

avenue Louis Bertrand - ancienne carte postale

Geweldige gevels

Om de kwaliteit van de stedelijke ontwikkeling van Schaarbeek te waarborgen, voorziet het gemeentebestuur financiële stimulansen, maar ook een strikt bouwreglement dat de kwaliteit van de gebouwen moet garanderen. Ze organiseert ook jaarlijks een gevelwedstrijd, en bekronen tussen 1906 en 1911 twaalf woningen op de Louis Bertrandlaan.

De meeste woningen en gebouwen op de Louis Bertrandlaan worden gekenmerkt door de eclectische neo-art-nouveaustijl. Puntgevels, balkonnetjes, erkerramen, sgraffiti enz. proberen elkaar te overtreffen met hun vormen, materialen, kleuren en de knowhow van architecten en ambachtslui. Toch is er een zekere harmonie te vinden in die verscheidenheid, en de afwerking is van zo hoge kwaliteit dat deze laan zonder twijfel een van de mooiste lanen van heel Brussel is en blijft.

 

avenue Louis Bertrand

 

En waarom bewondert u deze gevels niet zelf tijdens een wandeling? We nodigen u graag uit om de schatten die gebouwd staan langs deze laan te ontdekken aan de hand van wandeling 3 "Het Huis Autrique en de schatten van de Louis Bertrandlaan". Bovendien is er een speelse wandeling voorzien voor de jongsten onder ons!

meer info >>>

Verbouwingen in zicht

Sinds 2014 staat het renovatieproject van de Louis Bertrandlaan in de startblokken, in 2016 werd eindelijk het startschot gegeven!  En de mening van de inwoners bepaalt mee wat er gebeurt.

De uitzonderlijke historische en architecturale kenmerken van deze laan zullen een bijzondere aandacht krijgen. Zo moeten de geplande werkzaamheden ook zorgen voor continuïteit. Het doel is om het perspectief tussen het Josaphatpark en de Sint-Servaaskerk te behouden.

Op het vlak van mobiliteit zal de verkeersveiligheid erop vooruitgaan. Alle weggebruikers (voetgangers, fietsers en automobilisten) zullen in harmonie kunnen samenleven.

Dankzij de toekomstige werkzaamheden aan de Louis Bertrandlaan wordt ook een commerciele dynamiek gestimuleerd.