Gemeentehuis

Het gemeentehuis is niet enkel de beleidsplaats van de stad, maar ook de plaats waar de creativiteit van haar artiesten en trots van haar inwoners uitgedrukt wordt.

Gebouwd in twee fasen

In het midden van de velden huldigde koning Leopold II op 21 juli 1887 het gemeentehuis, ontworpen door architect Jules Van Ysendyck, in.

Tijdens de nacht van 16 op 17 april 1911 werd het gedeeltelijk verwoest werd door een brand die waarschijnlijk met kwaad opzet aangestoken was. De zoon van de architect, Maurice Van Ysendyck, bouwde het gemeentehuis opnieuw op en breidde het uit. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om aan de achterkant van het oorspronkelijke gebouw een plein aan te leggen van meer dan een hectare groot. Dat verklaart de vierhoekige gesloten vorm.

Op 1 juni 1919 huldigde koning Albert I het nieuwe gemeentehuis in.

incendie hôtel communal
 

Een virtueel bezoek brengen aan het kabinet van de burgemeester of de Schepenenzaal?
Flaneren langs de Raadzaal en de Trouwzaal, met beelden van Achille Colignon of Leopold I?
Dat kan, alsof je ze zo zelf kunt aanraken!

Je kunt het gemeentehuis bezichtigen in "poppenhuis" weergave, het vloerplan bekijken of van de ene verdieping naar de andere switchen ...

3D tour van de Gemeentehuis >>>

 

 

Een erfgoedjuweel

Het gemeentehuis van Schaarbeek is met haar zeventiende-eeuwse, Vlaamse neorenaissancestijl werkelijk een pareltje, zowel aan de buiten- als binnenkant.

De diversiteit van materialen - rode en zwarte baksteen, hardsteen en kalksteen, mozaïeken van faiencetegels - geeft het geheel leven en kleur. De toren, voorzien van een klok en terrassen, rijst majestueus op, als was het een belfort. De inscripties op de gevel verwijzen naar de vroegere burgemeesters en de wijken van de gemeente.

façade hôtel communal

 

De binnenkant van het gemeentehuis is rijkelijk versierd met beeldhouwwerk, houtwerk, glaswerk enz ,…

 
vitraux
salle du Conseil
 

Enkele voorbeelden van de mooiste elementen:

  • de eretrap;
  • de trouwzaal;
  • de raadzaal;
  • de collegezaal;
  • het kabinet van de burgemeester;
  • de lokettenzaal;
  • de glasramen van meesters in het glaswerk Louis de Contini, Charles Baes en Colpaert vertellen het verhaal van de gemeente.

Ook talrijke andere werken van Schaarbeekse kunstenaars zijn te bezichtigen in het gemeentehuis. In de gangen, de kabinetten van de schepenen en de bureaus van de administratieve diensten vindt u werken van de hand van Eugène Verboeckhoven (1798-1881), Alfred Verwée  (1838-1914), Joseph-Théodore Coosemans  (1828-1904), Herman Richir (1866-1942) en vele andere lokale kunstenaars. 

peinture ânes

Op 13 april 1995 werd het gemeentehuis per Koninklijk Besluit op de monumentenlijst geplaatst.

Meer info >>>

Het Colignonplein

De architectuur van het gemeentehuis inspireerde de architecten van de huizen op het Colignonplein dat het gemeentehuis omringt.

Het Colignonplein dankt haar naam aan militair en oud-burgemeester van Schaarbeek Achille Colignon, geboren in Lixhe op 22 augustus 1813 en overleden in Schaarbeek op 29 juni 1891.

 
façade place Colignon
façade place Colignon